België is een typisch land van het bier: Belgische bieren zijn wereldwijd razend populair onder bierliefhebbers.

Als liefhebber van (Belgisch) bier zit je in Brugge dan ook goed: De stad heeft een rijke geschiedenis met bier en hedendaags brouwen ze er nog steeds twee van de populairste Belgische bieren, namelijk Brugse Zot en de Straffe Hendrik.

Deze bieren worden gebrouwen in Brouwerij de Halve Maan waar je dagelijks een rondleiding kunt volgen. Je kunt een rondleiding mét of zonder bierproeverij volgen. Wij raden aan met een proeverij te doen! 😉

Brouwerij de Halve Maan

De Halve Maan is de brouwerij van Brugge. De geschiedenis van deze brouwerij is ruim 5 eeuwen oud en is door de tijd heen verschillende keren veranderd van eigenaar- en bieren.

De brouwerij heeft twee bieren constant in brouw. Dit zijn de eigen merken:

  1. Brugse Zot
  2. Straffe Hendrik

Van beide bieren worden twee variaties gebrouwen, namelijk:

Brugse Zot

  1. Brugse Zot Blond
  2. Brugse Zot Dubbel

Straffe Hendrik

  1. Straffe Hendrik Tripel
  2. Straffe Hendrik Quadrupel

Brugse Zot is niet alleen het officiële Brugse stadsbier maar tevens één van de meest populaire Belgische bieren. Dit bier heeft internationaal ook een goede naam en is bij veel biercafés een vast onderdeel van het assortiment.

Bierproeverij- en rondleiding Brugge

Bij brouwerij De Halve Maan zijn er iedere dag rondleidingen te volgen tussen 11:00 en 16:00 uur en je kunt kiezen uit twee variaties:

  1. Normale rondleiding
  2. XL Tour (tip!)

Normale rondleiding

Met deze rondleiding ontdek je in 45 minuten hoe de brouwerij werkt en hoe het haar bier brouwt. Een groep bevat maximaal 20 personen en na afloop van de rondleiding mag je een glas Brugse Zot proeven.

Kosten: € 10,- per persoon.

XL Tour (tip!)

Deze rondleiding is een aanrader voor de bierliefhebber (wij hebben hem zelf ook gedaan!). Je krijgt in kleine groepen van maximaal 8 personen een rondleiding door de brouwerij waarna je in de kelder van de brouwerij een exclusieve proeverij hebt van ongeveer 30 minuten.

Je krijgt hier de Brugse Zot Blond, Brugse Zot Dubbel en de Straffe Hendrik Tripel als bier om te proeven terwijl de gids je nog wat mooie verhalen over de geschiedenis vertelt.

Kosten: € 19,- per persoon.

Gidsen spreken Nederlands, Frans en Engels. Duits sprekende gidsen zijn mogelijk op aanvraag.

Geschiedenis brouwerij

Sinds 1856 is de brouwerij in eigendom van Henri Leon Maes gekomen. Tot op heden is de familie Maes nog steeds eigenaar van de brouwerij.

De familie blijft vernieuwen en streven naar een beter eindproduct alsmede te investeren in de stad van herkomst. Om milieuvervuiling door vrachtwagens in het centrum van Brugge tegen te gaan is er een bier pijpleiding met een lengte van 2,5 KM aangelegd welke van de brouwerij naar de bottleshop aangelegd.

Geef een reactie

Sluit Menu